در بسیاری از صنایع پیشرو امروزی که به سمت دیجیتالی شدن و تحول دیجیتال حرکت می کنند، مدیریت زنجیره تأمین نقش حیاتی دارد. در این بین، نقش نرم افزار ERP در مدیریت زنجیره تامین بسیار پراهمیت بوده و به عنوان مهم ترین ابزار در فرآیند مدیریت زنجیره تأمین محسوب می شود. در چند دهه گذشته، کسب و کارها از نرم افزار هوشمند اتوماسیون کسب و کار برای به دست آوردن کارایی عملیاتی، افزایش بهره وری و دستیابی به سودآوری استفاده کرده اند. با گذشت زمان، کسبوکارها تکامل می یابند و برای چابک ماندن باید با تغییرات مختلف در سناریوی بازار سازگار شوند.
برای این منظور، کسبوکارها باید عملیات خود را در بخشها و عملکردهای مختلف مانند مالی، حسابداری، منابع انسانی، تولید، مدیریت مواد، مدیریت کیفیت، و توزیع و فروش، خودکار و ساده کنند. سازمان ها از نرم افزار ERP برای مدیریت اطلاعات کسب و کار، ادغام سیستم های مختلف متفاوت، ساده سازی جریان های کاری و دستیابی به کارایی بهتر استفاده می کنند.
اکوسیستم زنجیره تامین
اکوسیستم زنجیره تامین معمولا از تولید کنندگان، تامین کنندگان، توزیع کنندگان، خرده فروشان و مشتریان تشکیل شده است. مدیریت زنجیره تامین یا Supply Chain Management (SCM) شامل برنامه ریزی، اجرا، کنترل و نظارت بر فعالیت های تامین است. یک نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی ERP از جنبه های فیزیکی عرضه که شامل ذخیره سازی و حمل و نقل و جنبه بازار، یعنی مدیریت موثر تقاضا و عرضه که برای برآورده کردن خواسته های مشتری است، مراقبت می کند.
نرم افزار غنی از ویژگی های ERP به کل زنجیره از خرید مواد تا تحویل محصول نهایی به مشتری ارزش می افزاید. یک نرم افزار کارآمد ERP در مدیریت زنجیره تامین، سه جریان کلیدی را هماهنگ و یکپارچه می کند: جریان مواد، جریان اطلاعات و جریان های مالی.
ERP به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از مدیریت زنجیره تامین
مدیریت زنجیره تامین بخشی جدایی ناپذیر از نرم افزارهای ERP است که توسط اغلب شرکت ها پذیرفته شده است. تولیدکنندگان باید با تامین کنندگان و شرکای مختلف تعامل داشته باشند تا مواد اولیه و منابع را در زمان مناسب و به مقدار مناسب به دست آورند تا کالاهای نهایی را به بازار عرضه کنند. کسب و کارها به طور فعال بر چندین استراتژی زنجیره تامین برای افزایش بهره وری کارخانه، افزایش کیفیت محصول و کاهش هزینه های تولید تمرکز می کنند.
نرم افزار ERP در مدیریت زنجیره تامین می تواند از حالتهای متعدد، مانند: تولید طبق سفارش، مهندسی طبق سفارش و پیکربندی طبق سفارش پشتیبانی کند و پشتیبانی عملیات را در چندین سایت در زمان واقعی ارائه دهد. راهکار ERP مسیری را که محصولات آنها از عرضه کننده به انبار و در نهایت برای ذخیره در انبار جهت تولید محصول به مشتری طی می کنند ساده می کند. در نتیجه، کسب و کارها می توانند از اختلال در زنجیره تامین جلوگیری کنند.
4 نقش ERP در مدیریت زنجیره تامین
سیستم های ERP مجموعه های نرم افزاری همه جانبه هستند که شرکتها میتوانند برای اجرای تقریبا تمام جنبههای کسبوکار خود از آنها استفاده کنند. این شامل مدیریت زنجیره تامین – مجموعه پیچیده و وابسته به هم از فعالیتهای مربوط به تجزیه و تحلیل تقاضا – تامین منابع، تولید محصولات و توزیع آن محصولات به مشتریان است.
نقش ERP در مدیریت زنجیره تامین بسیار پررنگ و بااهمیت است. سیستم های ERP پیشرو شامل ماژول هایی هستند که عملکردهای کلیدی مدیریت زنجیره تامین، مانند برنامه ریزی، تدارکات، تولید، مدیریت موجودی، مدیریت انبار و مدیریت سفارش را انجام می دهند. آنها کسبوکارها را قادر میسازند تا این فعالیتها را هماهنگ، ساده و خودکار کنند تا بتوانند به طور مداوم تقاضای مشتری را برآورده کنند و در عین حال هزینههای عملیاتی را کاهش دهند.
از آنجایی که نرم افزارهای ERP تمام داده های تجاری را در یک پایگاه داده ذخیره میکنند، شرکتها در کنار اطلاعات مالی و سایر اطلاعات مهم خود، دیدگاه واحدی از عملیات زنجیره تامین به دست میآورند. ادغام ماژول های ERP به شرکت ها کمک می کند تا منابع و تولید را بر اساس تقاضای مشتری بهتر برنامه ریزی کنند.
این ادغام داخلی همچنین چالشهایی را که معمولا با یکپارچهسازی برنامههای کاربردی متعدد برای مدیریت عملکردهای مختلف زنجیره تأمین مرتبط است، کاهش یا حذف میکند. سیستمهای ERP همچنین شرکتها را قادر میسازد تا عملیات زنجیره تامین را خودکار کنند که منجر به صرفهجویی در زمان و هزینه و در عین حال کاهش خطر خطای انسانی میشود.
ادغام بین ماژول های ERP جریان اطلاعات بین واحدهای تجاری را بهبود می بخشد و تیم ها را با هم همکاری و کارآمدتر می کند. به عنوان مثال، دسترسی به دادههای دقیق در مورد قراردادهای تامینکننده، ظرفیت زنجیره تامین و تقاضای مشتری به مدیران تدارکات کمک میکند تا مقادیر مناسبی از مواد خام را برای به حداکثر رساندن تولید و برآورده کردن تعهدات مشتری خریداری کنند، همگی در عین حال که هزینهها را تحت کنترل دارند.
ادغام بین ماژول های ERP جریان اطلاعات بین واحدهای تجاری را بهبود می بخشد و تیم ها را با هم همکاری و کارآمدتر می کند.
به طور مشابه، یک نمای کامل از عملکرد زنجیره تامین به مدیران لجستیک کمک می کند تا فرصت ها را برای افزایش بهره وری شناسایی کنند. در ادامه به 4 نقش سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) در مدیریت زنجیره تامین اشاره می کنیم:
1. تقاضا و برنامه ریزی
یک سیستم ERP برای مدیریت زنجیره تامین می تواند به صورت خودکار تقاضا را هنگام دریافت سفارش ایجاد کند. ERP مدیریت زنجیره تامین را با ایجاد زمانبندی کار موثر ساده می کند. در نتیجه، سرپرستان می توانند در زمان واقعی بدانند که چه منابعی مصرف می شوند و از چه منابعی استفاده می شوند. این به آنها کمک می کند تا تاریخ های تحویل محصول را برنامه ریزی کنند. تولید باید زمانی شروع شود که موجودی و مواد اولیه پر باشد. ERP تضمین می کند که سیاست های تولید با تقاضا سازگار است و تأمین دوباره موجودی در زمان مناسب انجام می شود.
2. تدارکات
یک ERP برای مدیریت زنجیره تأمین، راه موثرتری برای مدیریت تدارکات و عرضه کالاها، خدمات و سایر منابع در سراسر زنجیره ارائه می دهد. نرم افزار ERP از مدیریت منابع تولید و انبار گرفته تا مدیریت فرآیندهای حمل و نقل و اجرا، از تمام عناصر زنجیره تامین مراقبت می کند. چندین کار دستی مانند برقراری ارتباط با فروشندگان و تامین کنندگان و پیگیری ارتباطات را می توان به راحتی با ERP خودکار کرد.
3. تولید
سیستم ERP امکان ایجاد صورتحساب مواد (BOM) را برای هر مورد فراهم می کند. پس از شروع تولید، تمام رکوردهای مربوط به منابع ماشینی و نیروی کار در زمان واقعی ایجاد و به روز می شوند. کلیه اسناد حمل و نقل از طریق سیستم ERP در مدیریت زنجیره تامین و حذف خطاهای ناشی از فرآیند دستی ثبت می شود. این سیستم می تواند اطمینان حاصل کند که محصولات به موقع ارسال می شوند و می توانند در تاریخ مقرر تحویل شوند.
4. حمل و نقل
پس از ارسال کالا، نرم افزار ERP می تواند فاکتوری ایجاد کند که در نهایت باید برای مشتری ارسال شود. یک سیستم ERP به نگهداری یک مخزن مرکزی برای محموله های مشتری و تمام جزئیات تحویل کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که اقلام به موقع تحویل می شوند. علاوه بر این، عملکردهای موجود در سیستم به تصمیم گیری در مورد روش های بسته بندی و تعیین معیارهایی برای بررسی کیفیت برای بسته های داخلی و خارجی کمک می کند. با کمک ERP، شرکت ها می توانند تضاد منابع در لیست وظایف را حل کنند.
مزایای استفاده از ERP در مدیریت زنجیره تامین
با استفاده از ERP در مدیریت زنجیره تامین برای ادغام وظایف ضروری زنجیره تامین، مانند برنامه ریزی تقاضا، منبع یابی، تولید و مدیریت سفارش، کسب و کارها می توانند طیف گسترده ای از مزایای ای آر پی را درک کنند. در اینجا برخی از رایج ترین آنها آورده شده است:
بهره وری بهبود یافته
سیستم های ERP در مدیریت زنجیره تامین کارایی زنجیره تأمین را به روش های مختلف بهبود می بخشد. آنها شرکت ها را قادر می سازند تا عملکردهای زنجیره تامین را از طریق اتوماسیون ساده کنند. آنها بینش را در سراسر زنجیره تامین بهبود می بخشند، بنابراین سهامداران می توانند به سرعت تصمیم گیری آگاهانه در مورد چگونگی کاهش هزینه ها در تولید، و تدارکات بگیرند.
افزایش حفظ مشتری
سیستمهای ERP با یکپارچهسازی دادهها و فرآیندهای زنجیره تامین، برنامهریزی بهتر، برنامههای تولید ساده و تخمینهای دقیقتری از تاریخهای تحویل را تسهیل میکنند. این دستاوردها به کسب و کارها کمک می کند تا اطمینان حاصل کنند که می توانند به طور قابل اعتماد به وعده های خود به مشتریان عمل کنند. این عملکرد ثابت باعث ایجاد وفاداری و حفظ مشتری می شود.
اتوماسیون گردش کار
سیستمهای ERP، جریان دادهها را در داخل و بین بخشها خودکار میکنند و فرآیندهای زنجیره تامین را تسریع میکنند و در عین حال تلاش دستی را تا حد زیادی کاهش میدهند. برای مثال، اگر موجودی مواد خام کلیدی به زیر آستانه های از پیش تعیین شده برسد، سیستم می تواند به طور خودکار به گروه های خرید هشدار دهد.
کاهش هزینه های سربار و عملیاتی
با مشاهده بهتر عرضه و تقاضا، شرکتها میتوانند موجودی کالا را بهینه کنند یعنی فقط به اندازهای خرید کنند که تقاضای خرید را بدون ذخیره بیش از حد برآورده کنند. ERP در مدیریت زنجیره تامین می تواند باعث صرفه جویی قابل توجهی در فضای انبار و صرفه جویی در هزینه ها شود. فرآیندهای خودکار همچنین هزینههای اداری و خطاها را کاهش میدهند. مانند سفارش مقادیر اشتباه مواد خام که میتواند اثرات پرهزینهای در سراسر زنجیره تامین داشته باشد.
مشکلات IT کمتر
استفاده از سیستم ERP در مدیریت زنجیره تامین می تواند فناوری اطلاعات و همچنین عملیات زنجیره تامین را ساده کند. شرکتها دیگر نیازی به مقابله با پیچیدگیهای یکپارچهسازی دادهها از سیستمهای نرمافزاری مختلف یا یادگیری نحوه کار با برنامههای کاربردی از فروشندگان مختلف ندارند. ماژول های ERP همگی داده های یکسانی را در زمان واقعی به اشتراک می گذارند و نیاز به تبدیل داده ها بین برنامه ها را از بین می برند.
راهکارهای زنجیره تامین انعطاف پذیر
انعطاف پذیری برای یک زنجیره تامین مدرن ضروری است. شرکت ها باید بتوانند به سرعت تغییرات سریع در ظرفیت تامین کننده، مسیرهای حمل و نقل و تقاضای مشتری را شناسایی کرده و به آن پاسخ دهند. تجزیه و تحلیل پیشبینیکننده و قابلیتهای برنامهریزی سناریو به شرکتها کمک میکند تا ریسکهای بالقوه را قبل از تأثیرگذاری بر عملیات شناسایی و به آنها رسیدگی کنند.
تنگناهای کمتر
هر مرحله در زنجیره تامین به مراحل قبلی بستگی دارد. به عنوان مثال، برنامه ریزی ضعیف منجر به شکست در تهیه مواد در زمان مناسب می شود، که منجر به موجودی ناکافی و گلوگاه های تولید می شود. سیستمهای ERP به کسبوکارها کمک میکنند تا گلوگاههای بالقوه را شناسایی کنند، به تیمهای درگیر اطلاع دهند و منابع مورد نیاز را برای حفظ ظرفیت تولید و تحویل به موقع سفارشها به مشتریان تخصیص دهند.
13 روش استفاده از ERP برای بهبود مدیریت زنجیره تامین
ERP می تواند مدیریت زنجیره تامین را در هر مرحله، از برنامه ریزی و تدارکات گرفته تا مدیریت موجودی، تولید و تحویل، ارتقا دهد. در اینجا 13 روشی که شرکت ها می توانند از ERP برای بهبود مدیریت زنجیره تامین استفاده کنند آورده شده است:
1. برنامه ریزی
قابلیت های برنامه ریزی در نرم افزار ERP در مدیریت زنجیره تامین شرکت ها را قادر می سازد تا نیازهای موجودی و تولید را بر اساس عواملی مانند تقاضای تاریخی، تغییرات فصلی و احتمالات فروش پیش بینی کنند. این نرم افزار تولید را به گونه ای برنامه ریزی می کند که حجم سفارشات مشتری را برآورده کند و اطمینان حاصل کند که نیروی کار، ماشین آلات و مواد در دسترس هستند تا تولید را بدون مشکل و طبق برنامه پیش ببرند.
2. خرید
جایگزینی مراحل دستی و کاغذی با خرید خودکار میتواند هزینه را کاهش دهد و کنترل فرآیند خرید را بهبود بخشد. شرکتها میتوانند با خودکار کردن مراحل تأیید دستی و زمانبر، خرید را سادهتر کنند. ردیابی سفارش خرید پیشرفته به شرکت ها کمک می کند تا دید واضحی از آنچه سفارش داده شده است و زمان رسیدن آن به دست آورند.
3. تدارکات
سیستم های ERP شرکت ها را قادر می سازد تا کل فرآیند تدارکات را به صورت متمرکز مدیریت کنند، از ارزیابی و تایید تامین کنندگان گرفته تا مدیریت پیشنهادات تامین کننده و ردیابی سفارشات. نرم افزار تدارکات با حصول اطمینان از اینکه سفارشات به تامین کنندگان از قبل تایید شده هدایت می شوند و از شرایط قرارداد مذاکره شده استفاده می کنند، به حداقل رساندن هزینه کمک می کند. داشبوردها و گزارش ها نماهایی در زمان واقعی از هزینه ها و عملکرد تامین کننده ارائه می دهند.
4. اجرای زنجیره تامین
نرم افزار ERP در مدیریت زنجیره تامین به شرکت ها کمک می کند تا فرآیندهای پیچیده تولید، هماهنگی موجودی، منابع تولید و تدارکات را برای اطمینان از تکمیل و تحویل به موقع مدیریت کنند. کسبوکارها در تمام مراحل فرآیند تولید، از سفارشهای فروش تا انجام، در زمان واقعی قابل مشاهده هستند.
5. نظارت
به طور سنتی، نظارت بر زنجیره تامین، کسبوکارها را ملزم میکرد تا دادهها را از بسیاری از سیستمهای مختلف به صورت دستی جمعآوری و تجمیع کنند. این فرآیند پیچیده و زمانبر مستعد خطا بود و تقریبا بهروزرسانی اطلاعات را غیرممکن میکرد. با داده های زنجیره تامین که در پایگاه داده یک سیستم ERP در مدیریت زنجیره تامین یکپارچه شده است، کسب و کارها می توانند از داشبوردهای لحظه ای برای نظارت بر عملکرد در کل زنجیره تامین خود استفاده کنند. این به آنها کمک می کند تا به سرعت با مشکلاتی مانند تاخیر در زمان تحویل یا خرابی تجهیزات تولید سازگار شوند.
6. تعمیر و نگهداری
برنامههای نگهداری و مدیریت دارایی که در مجموعههای ERP ادغام شدهاند به شرکتها کمک میکنند تا استفاده از تجهیزات را ردیابی کنند، تعمیر و نگهداری را برنامهریزی کنند تا تولید را روان نگه دارند و هزینههای دارایی را نظارت کنند.
7. اندازه گیری
مدیریت زنجیره تامین موفقیت آمیز تا حد زیادی به توانایی جمع آوری، تجزیه و تحلیل و به دست آوردن بینش عملی از داده ها بستگی دارد. راهکارهای ERP قابلیت های اندازه گیری و گزارش گسترده ای را ارائه می دهند که داده ها را از منابع داخلی و خارجی جمع آوری می کند. شرکتها میتوانند از داشبوردها و گزارشهای قابل تنظیم برای نظارت بر شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) و معیارهای زنجیره تأمین، مانند زمانهای چرخه تولید، سطوح موجودی و عملکرد تأمینکننده استفاده کنند.
8. همکاری و ارتباط
سیستم های ERP در مدیریت زنجیره تامین ارتباطات و همکاری را در داخل شرکت و با تامین کنندگان خارجی تسهیل می کند. تیم های تدارکات، تولید، فروش و مدیریت موجودی همگی از یک پایگاه داده مشترک استفاده می کنند. اطلاعات به روز شده توسط یک گروه بلافاصله در دسترس همه افراد دیگر قرار می گیرد. پورتال ها تامین کنندگان و مشتریان را قادر می سازند تا وضعیت سفارش را به طور موثر پیگیری کنند و با کسب و کار ارتباط برقرار کنند.
9. مدیریت موجودی
سیستم های پیچیده مدیریت موجودی به شرکت ها کمک می کند تا اطمینان حاصل کنند که مقدار مناسبی از موجودی را برای تغذیه فرآیندهای تولید و انجام سفارشات مشتری حفظ می کنند. برای مثال، سیستمهای ERP میتوانند بر اساس عواملی مانند دادههای فروش فصلی، پیشبینیشده تقاضای مشتری و زمان تحویل تامینکننده، علاوه بر سطوح موجودی فعلی، گروههای خریدار را هنگام سفارش مجدد اقلام هشدار دهند.
10. مدیریت انبار
سیستمهای مدیریت انبار (WMS) که در مجموعههای ERP ادغام شدهاند، شرکتها را قادر میسازد تا انبارها را کارآمدتر اداره کنند و به کاهش هزینهها و انجام سریع سفارشها کمک کنند. ERP در مدیریت زنجیره تامین میتواند به شرکتها در بهینهسازی فضای انبار، نظارت بر موجودی، ردیابی بهرهوری و بهبود کارایی برداشت و بستهبندی کمک کند.
11. مدیریت مواد/برنامه ریزی نیازمندی های مواد (MRP)
سیستمهای نرمافزاری برنامهریزی نیازمندیهای مواد به کسبوکارها کمک میکنند تا با اطمینان از اینکه مواد مناسب در زمان مناسب در دسترس هستند، برنامهریزی کارآمد تولید را انجام دهند. این نرم افزار مقادیر مواد خام و سایر موجودی های مورد نیاز برای پاسخگویی به تقاضا و زمان مورد نیاز مواد را تعیین می کند. سیستمهای پیشرفته MRP به کسبوکارها اجازه میدهد تا با تجزیه و تحلیل تأثیر سناریوهای بالقوه متعدد، مانند مکانهای حمل و نقل مختلف، تولید و تحویل را بهینه کنند.
12. ارزیابی عملکرد فروشنده
ارزیابی مستمر عملکرد فروشنده، کسبوکارها را قادر میسازد تا تامینکنندگانی را انتخاب کنند که به طور مداوم الزامات را برآورده میکنند. نرم افزار ERP در مدیریت زنجیره تامین تجزیه و تحلیل هایی را ارائه می دهد که شرکت ها می توانند برای اندازه گیری و مقایسه عملکرد تامین کننده بر اساس معیارهایی مانند زمان تحویل، تحویل به موقع، دقت سفارش و هزینه استفاده کنند.
13. دید وسیع
سیستمهای ERP میتوانند دید بهتری را برای مواد خام، مونتاژ فرعی و محصولات نهایی فراهم کنند که از عرضه به تولید و تحویل هم در داخل و هم در خارج از شرکت حرکت میکنند. این دیده شدن زنجیره تامین برای افزایش کارایی عملیاتی و بهبود روابط با مشتریان و تامین کنندگان بسیار مهم است. به عنوان مثال، سازمان ها می توانند مواد خام را در حین انتقال از فروشندگان به انبارهای شرکت ردیابی کنند، آنها را در موجودی و در طول تولید نظارت کنند و در نهایت تحویل محصولات نهایی به مشتری را پیگیری کنند.
بهبود مدیریت زنجیره تامین با Kavak ERP
راهکارهای مدیریت زنجیره تامین مبتنی بر ERP کاواک به شرکتها کمک میکند تا تقاضا را تجزیه و تحلیل کنند، منابع را تخصیص دهند و تولید را برای رفع نیازهای مشتری برنامهریزی کنند، همه اینها در عین کنترل هزینههای عملیاتی انجام می شود. ادغام قابلیتهای مدیریت زنجیره تامین در ERP تضمین میکند که دادههای تولید، اطلاعات مالی، موجودیها و سفارشها در زمان واقعی بهروزرسانی میشوند.
بنابراین گروههای تدارکات، برنامهریزی و تولید همیشه از یک اطلاعات بهروز کار میکنند. برنامهریزی تقاضا و قابلیتهای مدیریت موجودی به کسبوکارها کمک میکند تا تقاضا را بهطور دقیق پیشبینی و تجزیه و تحلیل کنند و استراتژیهای تکمیل را برای به حداکثر رساندن در دسترس بودن و فروش محصول ایجاد کنند.
2 پاسخ
بسیار عالی بود
ازتون ممنونم برای تولید محتوای اورجینال
ممنونیم از اینکه وقتتون رو با ما به اشتراک گذاشتید. خوشحالیم که مقاله براتون مفید بود. موفق و سربلند باشید.